Bouwhuisterug naar home

Icelands Hottest Footpath

Nienke Bouwhuis

Project

Icelands Hottest Footpath wedstrijd Vision Akureyri, IJsland in samenwerking met D. Lohuis en D. White

Met 16.000 inwoners is Akureyri de tweede stad van IJsland. De meeste mensen trekken naar Reykjavik, de poort naar de rest van de wereld. Elk jaar komt er een goed aantal toeristen op bezoek, meestal per cruiseschip. Over het algemeen is het goed in Akureyri, maar er mist iets. Akureyri wil meer.
In tegenstelling tot de rest van de wereld heeft het winterse Akureyri een overschot aan energie: geothermische energie. Een deel van deze energie wordt ingezet voor 'Iceland's Hottest Footpath'. Dit is een door geothermie verwarmd en verlicht pad. Het maakt gebruik van bestaande paden, takt aan op bijzondere plekken en waar nodig legt het aanvullende verbindingen. Het pad biedt jaarrond een verlichte, warme, ijs- en sneeuwvrije route.
Vanwege de ondergronds afgegeven warmte kunnen ook de plekken langs de route verbijzonderen. De plekken zijn strategisch gesitueerd: een winterfontein bij de cruiseterminal, een tropische visvijver op het centrumplein, een verwarmde speeltuin en picknick prieel aan het grote grasveld, de thermische beeldentuin op de zonnige zuidhelling, exotische plantegroei langs de warmste locaties en comfortabel warme bushokjes.
Vooral in de lange winters geeft Iceland's Hottest Footpath een meerwaarde aan de stad; het biedt een zichtbare en bruikbare route voor toeristen en voor bewoners geeft het een meer bruikbare en snellere route door de stad. Iceland's Hottest Footpath verbindt het oude aan het nieuwe stadsdeel en revitalizeert Akureyri.

Download PDF Download PDF

Project Nienke Bouwhuis
Bureau Bouwhuis