Bouwhuisterug naar home

de Wolzak

Nienke Bouwhuis

Project

de Wolzak, Eefde
renovatie en nieuwbouw van woonboerderij - SeARCH

Een monumentale, grotendeels vervallen boerderij is verbouwd tot woonhuis. Op de plaats van de deel is een nieuwbouw gekomen die, in een 'getrokken en verschoven' perspectief, precies aansluit op het litteken van de oorspronkelijke aanbouw. Hierdoor blijft de traditionele T-vorm behouden, alleen een fragment van de achtergevel is blijven staan.
Het oude woonhuis is grotendeels gerestaureerd, maar waar nodig is de gevel doorsneden door grote nieuwe raamvlakken. Tussen woonhuis en achtergevel van de oude deel is een nieuw volume met een houten gevel ingevoegd. Dit nieuwe volume, samen met het bestaande volume en bijgebouwen, is programmatisch opgesplitst. Het bestaande volume fungeert als woonhuis. In het eerste deel van de nieuwbouw bevinden zich de entree, als verbinding tussen oud en nieuw, en de woonkeuken. De werkkamer, het gastenverblijf en de tuinberging bevinden zich in het tweede deel van de nieuwbouw. Deze twee delen zijn met elkaar verbonden door middel van een wintertuin. Deze kan in een latere fase tot zwembad worden omgebouwd.
De hoofddraagconstructie van de nieuwbouw is opgebouwd uit geprefabriceerde, massief verlijmde houten schijven. Deze bepalen de materialisering en de sfeer van het interieur. Het dak en de gevel van de nieuwbouw zijn bekleed met houten latten. Het volume heeft transparante, semi-transparante en gesloten geveldelen. De houten gevelbekleding wijkt hier en daar uiteen en vormt dan een zonnescherm voor de achterliggende raamvlakken.

Download PDF Download PDF

Project Nienke Bouwhuis
Bureau Bouwhuis